Burun Estetiğinde Tampon Kullanımı

Burun estetiği ameliyatı olmak isteyen insanların en çok korktukları ve endişe duydukları süreç tampon sürecidir. Aslında burun tamponu sanıldığı kadar da korkulacak bir durum değildir. Pek çok kişinin korktuğu burun tamponu hakkında merak ettiğiniz birçok konuya blog yazımızda yer vereceğiz. 

Burun Tamponu Nedir?

Burun kan damarları bakımından yoğun ve kanama ihtimali olan bir organ olduğu için burun estetiği sonrası kanamanın durdurulması için burun içine yerleştirilen kanamanın durmasını sağlayan malzemeye burun tamponu denir.

Burun Tamponu Ne işe Yarar?

Burun estetiği ameliyatlarında esas amacımız estetik olarak yüzünüze en uygun burnu planlamak ve yapmaktır. Bunun yanı sıra nefes alamama problemi yaşayan birçok kişi de bulunmaktadır. Yani burun estetiğinde amaç hem yüze uygun hem de rahat nefes alınmasına olanak tanıyan bir burun elde etmektir. Hastanın hızlıca iyileşip rahat nefes almasını sağlaması açısından önemi olan burun tamponu şu amaçlarla kullanılmaktadır;

  • Ameliyat sonrası yapışıklıklara yol açabilecek durumlara karşı şekil bozukluklarını önlemek 
  • Septum ve kemik yapılara destek olur
  • Burun içi kanamaların durdurulmasına yardımcı olur
  • Burun ameliyatı sonrası burun içine sızan sızıntıları emer

Burun ameliyatında bundan 10 yıl öncesine kadar bez tamponlar kullanılırken, teknolojinin gelişmesiyle beraber yeni nesil tamponlar geliştirildi.  Burun iç yüzeyinin formuna uygun olan yeni nesil tamponların ortası delik olduğu için ameliyattan sonra de nefes almaya kolayca devam edebilirsiniz. Geliştirilen yeni nesil tamponlar ile tampon korkusu da geride kaldı. Peki tampon çeşitleri ve yeni nesil tamponlar nelerdir?

Burun Tamponu Çeşitleri Nelerdir?

Sünger Burun Tamponu

Sünger burun tamponu erimeyen, hızlı şişen, dokulara yapışmayan, burun içi yapılara baskı yaparak stabil kalmasını sağlaya, kanamaya bağlı sızıntıları emen, 2-3 gün burun içinde durabilen özel süngerlerden üretilen burun tamponu çeşididir. Çıkarılması zor olmamasına karşın burundan nefes alma biraz zordur. 

Silikon burun tamponu

En sık kullanılan burun tamponu çeşididir. Silikondan yapıldığı için silikon burun tamponu denmektedir.  Hastanın nefes almasını sağladığı gibi anatomik yapılarında hareket etmesini kısıtlar. Bu sayede cerrahi için yardımcı ve destekleyici bir rolü vardır. 3-5 gün ve bazen daha uzun süre burun içinde sorun yaratmadan kalabilir. Hastanın tazyikli spreylerle tamponun içini temiz tutması nefes almasının devamı için önemlidir.

Oluklu burun tamponu

Silikon ve sünger burun içi tamponlarının kombine edilmiş halidir ancak oluk dar olduğu için hemen tıkanır ve hasta nefes alamaz ve süngeri az olduğu için de sünger tampon gibi çevre dokulara basıp stabilite sağlayamaz. O nedenle burun ameliyatları için en az tercih edilen tampondur.

Silikon Burun Tamponla Nefes Alınır mı?

Estetik burun ameliyatından sonra eski yöntemlerde burun deliklerine sargı bezi yerleştiriliyordu. Bu sargı bezleri 1 hafta burun içinde kaldığı için burun içi dokulara yapışıyordu. Bu tamponlar burun içini sıkıca sardığı için nefes almayı da zorlaştırıyordu. Hastalar ağızdan nefes alıyordu. Silikon tamponlar ise nefes alma konusunda bir probleme neden olmuyor. 

Burun Estetiğinde Tampon Kullanmanın Önemi

Burun estetiğinde tampon kullanmanın hastaya pek çok faydası bulunmaktadır. Hasta için önemli olan ve pek çok faydası bulunan tampon kullanımının faydaları;

  • İyileşme sürecinde hastaya yardımcı olur. 
  • Ameliyat sonrasında yapışık oluşumunu önler
  • Ameliyattan sonra oluşabilecek kanamanın önüne geçer

Burun Ameliyatında Tamponlar Ne Zaman Çıkar?

Burun ameliyatı sırasında hava yolu müdahalesinden sonra kullanılan tamponlar atel ile birlikte ameliyat olduktan 1 hafta sonra alınmaktadır. Ağrılı bir süreç değildir. Kulaktan kulağa duyduğunuz tampon korkusu metrelerce kullanılan bez tamponların tercih edildiği döneme aittir. Günümüzde kullanılan yeni nesil silikon tamponlar ile ameliyat sonrası süreç daha konforlu geçmektedir. Tamponların çıkarılması esnasında ise ağrı veya acı olmamaktadır.

Tamponların alınmasının ardından dikkat etmeniz gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar;

  • Yeni nesil tamponlar silikon ve burun iç yapısına uyumludur. Silikon olma özelliği sayesinde yumuşaktır ve minik bir çekme hareketi ile kendiliğinden kayıp çıkmaktadır. Ağrı veya acı hissetmemektesiniz. Burun üzerinde olan atel ise burun ameliyatınız esnasında yapıştırıcılar sayesinde burun yüzeyine konulmaktadır. Ateliniz alınırken de yine ağrı veya acı hissetmezsiniz. Bir çok hasta atel ve tamponlar alındıktan sonra bu korku ve endişelerinin yersiz olduğunu söylemektedir.
  • Burun Estetiği ameliyatınızın ardından atel ve tamponları alındıktan sonra aynaya baktığınızda gördüğünüz burun nihai sonuç değildir. Atel ve tamponlar alındıktan sonra süreciniz bitmemektedir. İyileşme süreciniz başlamaktadır. Nihai sonuç ise 2 ay ve 1 yıllık iyileşme sürecinizden sonra ortaya çıkmaktadır. 

Burun Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler 

  • Burun ameliyatı esnasında kullandığımız atel ve tamponları taburcu olduktan 1 hafta sonra almaktayız. Bu süreci evde kaliteli istirahat ederek geçirmenizi istemekteyiz. İyi beslenmeli , yeşil çay ve maydanoz tüketimini arttırmalısınız. Tüm bu özen ödemlerinizin inmesi açısından fayda sağlayacaktır.
  • Atel ve tamponlar alındı. Ayna ile ilk karşılaşma zamanı geldi. Burun ameliyatı sürecinizin burada bittiğini düşünmeyin. Aynaya baktığınızda ilk vereceğiniz tepki ‘’Bu ben miyim?’’ , ‘’Şiş mi biraz?’’ ‘’Gözlerimde bir tuhaflık mı var?’’ gibi ifadeler kullanacaksınız. İncelemeye başlayacaksınız. Her fırsat bulduğunuzda ayna karşısına geçeceksiniz. Burun güzel ama yüzüm çok farklı diyebilirsiniz. Endişe etmeyin.
  • Evet yüzünüz farklı çünkü cerrahi bir işlem geçirdiniz , ameliyat oldunuz. Şişlikleriniz, ödemleriniz olacaktır. Atelin baskısını burnunuzun üzerinde görebilirsiniz. Atel çıktıktan sonra burnunuzu çok dik bulabilirsiniz. Bu durum 1 haftadır burun üzerinde olan atelin baskısından kaynaklanmaktadır. Atelin baskısı ve şişliklerden dolayı gözleriniz birbirinden uzaklaşmış algısını yaşayabilirsiniz. Korkmayın, sadece şişliklerden kaynaklanmaktadır. 
Burun Estetiği Sonrası Şişlik / Morluk / Ödem

Tamponsuz Burun Ameliyatı Gerçekleştirilir Mi?

Tamponsuz burun ameliyatı gerçekleşmektedir fakat tamponsuz burun ameliyatının gerçekleşmesi için hasta oldukça önemlidir. Tamponsuz burun ameliyatında tampon yerine dikiş kullanılmaktadır. Her ameliyat tamponsuz yapılamamaktadır. Burada hastanın ihtiyaç ve beklentileri önem taşımaktadır. Hastamızın menstrüel adet süreleri 5 günün üzerindeyse veya basit çarpmalar sonrası morarma ile karşılaşıyorsa ameliyat sonrası burun tamponu koyulması gerekmektedir.

Bu yazımızda burun estetiğinde tampon kullanımına burun ameliyatı olmak isteyen ancak tampon korkusu olan hastalarımız için aslında korkulacak bir sürecin olmadığını vurgulamak istedik. Burun estetiği ameliyatı, geliştirilen yeni nesil silikon tamponlar ile eskisi gibi eziyet bir süreç teşkil etmemektedir. Burun estetiği hakkında daha detaylı bilgi almak için sayfamızı inceleyebilir, sorularınız için ise bizlerle +90 532 056 3693 numaralı hat üzerinden iletişime geçebileceğinizi hatırlatmak ister, sağlıklı günler dileriz.

Sıkça Sorulan Sorular

Burun Tamponu Kullanmak Riskli Mi?

Tampon kullanımının riski yok denecek kadar azdır. Tampon ameliyat sonrası oluşabilecek yan etkileri giderme konusunda oldukça yardımcıdır. Bu nedenlerden burun ameliyatından sonra tampon kullanımı önerilmektedir.

Burun estetiğinde konulan tamponlar rahatsız eder mi?

Burun tamponu hastanın burnunda dolgunluk hissine neden olur. Herhangi bir ağrıya neden olmazlar.

Burun da tampon varken nefes alınabilir mi?

Eğer tampon olarak silikon tampon kullanılıyor ise nefes almada herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Burunda tampon varken hapşırmak zarar verir mi?

Hapşırmak burnunuza ya da tampona zarar vermez fakat burun ameliyatı sonrasında buruna herhangi bir darbe almamaya özen göstermelisiniz.

Burun estetiği sonrası tampon kaç gün kalır?

Burun estetiği sonrası tampon 3 gün ya da en erken 72 saatte alınmalıdır.

Burun ameliyatında tampon çıkarılırken acır mı?

Kullanılan tamponlar; yumuşak, ağrı yapmayan, kaygan ve delikli silikon tamponlardır. Burun içinde herhangi bir dokuya yapışmadıkları ve özellikleri sayesinde tamponlar çıkarılırken acı hissetmezsiniz.

Tampon kayar mı?

Tamponlar küçük bir dikiş ile burnunuza tutturulmaktadır. Bu nedenlede hapşırmak olsun ya da başınızı öne eğdiğiniz takdirde bile tampon kaymaz.

Burun Tamponu Çıkınca Burun Küçülür mü?

Burun tamponları burnunuzda küçük bir şişme meydana getirir. Tamponlar alındıktan sonra bu şişme iner ve burnunuzun gerçek görüntüsü ortaya çıkar.

Burun da Tampon varken burun spreyi kullanılır mı?

Burun estetiği sonrası burun spreyi kullanımı fazlasıyla önerilmektedir fakat burun tamponu varken burun spreyi kullanılmamalıdır.

Atel ve Tamponlar Alındıktan Sonra Sosyal Hayata Dönebilir Miyiz?

Atel ve tamponlar burun estetiği ameliyatından 7 gün sonra alınmaktadır. Alındıktan sonra sosyal hayatınıza dönebilirsiniz.. Atel ve tamponlar alındıktan sonra buruna darbe alınmasından, Doktorunuz tarafından verilen ilaçların düzenli kullandığınıza dikkat etmelisiniz.

Leave a Reply

Puanınız*

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://www.suleymantas.com.tr/wp-content/uploads/2024/02/Logo-TR-2.png

15 yıldan fazla deneyimi ile 10.000 ’in üzerinde plastik cerrahi ameliyatını başarı ile gerçekleştirmiş olan Prof.Dr. Süleyman Taş, şu an hastalarını TAŞ Tıp Merkezi nde görmektedir.

Sosyal Medya

4,6 671 reviews