Burun Ameliyatı Sonrası Burunda Çökme Meydana Gelir mi?

Burun yapısında karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de burunda çökme problemidir. Semer burun deformasyonu olarak da adlandırılan burunda çökme durumu farklı sebeplerden dolayı birçok kişide görülebilmektedir. TAŞ Estetik Cerrahi Merkezi olarak hazırladığımız bu haftaki blog yazımız, burun çökmesi ile ilgili bilgi almak isteyenlere yönelik olacaktır. Yazı boyunca ‘Burunda çökme nedir?’, ‘Burunda çökme neden olur?’ ve ‘Burunda çökme nasıl düzeltilir?’ gibi konu ile ilgili sıklıkla sorulan soruları yanıtlamaya gayret edeceğiz. Sizler için faydalı bir yazı olmasını umar, iyi okumalar dileriz.

Burunda Çökme Nedir?

Farklı sebeplerden ötürü burun kökü ve burun ucu arasında meydana gelen boşluktan dolayı oluşan basık burun biçimine burun çökmesi denilmektedir. Daha detaylı tanımlayacak olursak; bildiğiniz üzere burun insan yüzünün en çıkıntılı yeridir. Söz konusu çıkıntı bir çatı işlevi gören burun kemikleri ve kıkırdakları tarafından sağlanmaktadır. Farklı sebeplerden ötürü burun kökü ile burun ucu arasında çukur meydana gelebilmektedir. Bu çukur sebebiyle burun yapısının daha basık ve çökük gözükmesine burunda çökme denilmektedir. Halk arasında ‘Boksör burnu’ tabiriyle de bilinen burunda çökme, semer burun deformitesi olarak da adlandırılmaktadır.

Her Burun Ameliyatından Sonra Çökme Olur mu?

Burun estetiği yaptıran tüm hastalarda ameliyat sonrası burunda çökme yaşanacak diye bir kaide ya da genelleme asla yapılamaz. Nitekim bu olumsuz durum belli hatalar sonrasında meydana gelmektedir. Burun sırtında çökme ya da burun kenarında çökme gibi durumlar operasyon sırasında yapılan hatalı müdaheleler sonrasında meydana gelebilmektedir. Yani bir bakıma burun kenarının çökmesi gibi olumsuz durumlar, bıçak altına yattığınız burun estetik doktorunuzun uzmanlığına bağlıdır. Netice itibarıyla burun estetiği ameliyatının ardından burunda çökme meydana gelip gelmemesi burun estetik cerrahınızın yapacağı müdahelelerin başarısı ile ilgilidir.

Burun Ameliyatı Sonrası Yaşanan Komplikasyon Etkili Olabilir

Burun ameliyatı sonrası burunda çökme meydana gelmesinin bir diğer olası sebebi ise deviasyon ameliyatının ardından burunda yaşanan komplikasyon durumudur. Kıkırdakta var olan eğilimin ve kıkırda altındaki kemik yapılarının düzeltilmesi üzerine yapılan operasyonlar sonrası, söz konusu bölgedeki destek azalabilmektedir. Bunun neticesinde ise burun ucu çökmesi adı verilen durumlar meydana gelebilmektedir. Söz konusu ameliyatlarda bu gibi olumsuzlukların önüne geçebilmek için müdahele edilen bölgeye yeterli miktarda kıkırdak eklenmelidir. Burun estetiği doktorunun tecrübesinin de işin içine girmesi ile birlikte oluşabilecek olumsuz durumun önüne geçilmiş olunur.

Burun Kanadı Çökmesi Nedir?

Burun tıkanıklığının nedenlerinden biri olan burun kanadı çökmesi, burunun yapısal olarak daralması ve burun kenarlarının dinamik olarak çökmesi anlamına gelir. Burun solunum yolundaki en dar alan olan burun kanatları alt iç kısmı bu şekilde daha dar hale gelir.

Burunda Çökme Sebepleri Nelerdir?

Burun çökmesinin tanımını yapmamızın ardından ‘Burun çökmesi nasıl olur?’ sorusunun yanıtını burun çökmesi nedenlerini anlatarak verebiliriz. Burun çökmesi nedenleri temel olarak ikiye ayrılmaktadır. Burun kenarında çökme doğuştan (genetik) olabileceği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Sonradan burunda çökme sebepleri ise kendi arasında temel olarak ikiye ayrılmaktadır. Buruna güçlü darbe alınması neticesinde burunda sırtında çökme kırığı meydana gelmesi sebebiyle olabileceği gibi, burun ameliyatı olan birisinin estetik cerrahın yanlış müdahelelerine maruz kalması sebebiyle de olabilir. Örneğin, alanında tecrübesiz bir estetik cerrahının burun sırtını gereğinden fazla inceltmesi neticesinde burun kenarında çökme meydana gelebilmektedir. Toparlayacak olursak; burunda çökme meydana gelmesinin en büyük sebeplerini travmatik ve yanlış burun estetiği operasyonu olarak gösterebiliriz.

Burunda Çökme Nasıl Anlaşılır?

Bir önceki bölümde burun çökmesi sebeplerini sunarak ‘Burunda çökme ne zaman olur?’ sorusunun da yanıtını vermiş olduk. Bu bölümde ise sizler için burun sırtında çökmenin nasıl anlaşılabileceğine dair ipuçları sunacağız.

  • Burun sırtında çökme
  • Burun kenarında çökme
  • Burun ucu desteğinde azalma meydana gelme
  • Dikey burun ucu uzunluğunun kısalması
  • Burun septumunun en alt kısmında retrüzyon (geriye dönme) meydana gelmesi

Burun Çökmesi Nasıl Düzeltilir?

Yazımızın son bölümünde burun çökmesi tedavisi ve ameliyatı ile ilgili bilgi vereceğiz. Burun çökmesi ameliyatı (semer burun ameliyatı) için birçok yöntem bulunmaktadır. Esas amaç, burunu yeniden asli fonksiyonuna kavuşturmak olan burunda çökme ameliyatı için birçok greft ve materyal kullanılabilmektedir. Bunlar arasında kaburgadan, kulak kepçesinden ya da kadavradan alınmış kıkırdaklar, titanyum bazlı malzemeler ve silikon bazlı malzemeler yer almaktadır. Genel olarak hastanın vücudundan alınabilecek parçalar tercih edilmektedir. Bunun sebebi küçük bir ihtimal de olsa ameliyattan sonra oluşabilecek doku reaksiyonlarının, enfeksiyonların önüne geçmektir. Ancak bu tercih farklı estetik cerrahlarında farklı şekillerde olabilmektedir.

 

Hasta ile birlikte karar verilen buruna entegre edilecek parçanın seçilmesinin ardından burun çökmesi ameliyatı gerçekleşir. Ardından ise diğer burun ameliyatlarında olduğu gibi birtakım dikkat etmeniz gereken durumlar olacaktır. Bunlar size burun kenarında çökme ameliyatınızı gerçekleştiren doktorunuz tarafından bildirilecektir.

TAŞ Estetik Cerrahi Merkezi olarak burunda sırtında çökme ameliyatı ile ilgili hazırladığımız blog yazısının sonuna geldik. Yazı boyunca konu ile ilgili ‘Burun çökmesi nedir?’, ‘Burunda çökme nasıl olur?’ gibi birçok soruya yanıt vermeye gayret ettik. Konu ile ilgili herhangi bir sorunuz olması ya da semer burun ameliyatı ile ilgili bilgi almak istemeniz halinde bizlerle +90 532 056 3693 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

 

Leave a Reply

Puanınız*

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://www.suleymantas.com.tr/wp-content/uploads/2024/02/Logo-TR-2.png

15 yıldan fazla deneyimi ile 10.000 ’in üzerinde plastik cerrahi ameliyatını başarı ile gerçekleştirmiş olan Prof.Dr. Süleyman Taş, şu an hastalarını TAŞ Tıp Merkezi nde görmektedir.

Sosyal Medya

4,6 671 reviews