Burun ve sinüs mukozası yoluyla oluşan soluk pembe renkteki küçük benekler şeklindeki burun ve sinüs boşluklarında oluşabilen kötü huylu olmayan parçalara nazal polip adı verilir. Nazal Polipler anatomik olarak yerleşik konkalardan daha farklı oluşumlardır. Yetişkinlerin %1-4’ünde, çocukların ise %0.01’inde nazal polip görülmektedir. Nazal poliplerin görülme olasılığı 20 yaşından sonra artmaktadır.
Nazal poliplerin görünümü sıvı ile dolu bir kütleye benzer. Burun içindeki darlıklar bu oluşumları tetikler. Alerji ve aspirin hassasiyeti gibi nedenler burun içi darlıklarını tetiklediği için bu durumlarla karşı karşıya kalmış kişilerde nazal polip görülme ihtimali çok daha yüksektir. Nazal polip %30 oranında alerjisi olan kişilerde görülmektedir.
Nazal Polipler Nasıl Oluşur?
Nazal poliplerin oluşmasında pek çok etken rol oynar. Bu etkenler şunlardır;
- Alerji.
- Astım.
- Genetik olarak yatkınlık.
- Kronik sinüzit.
- Üst solunum yolu enfeksiyonu.
- Fungal sinüzit.
Bu etkenler tarafından burun mukozasında ödem meydana gelir ve içinde sıvı birikir.
Nazal Polip Belirtileri Nelerdir?
Nazal polipler sinüs ağızlarını tıkamadığı ya da büyük boyutlarda olmadığı sürece belirti vermeyen oluşumlardır. Büyük boyutlara ulaşıp sinüs ağızlarını tıkadığında ise enfeksiyon ve kist gibi oluşumlara yol açabilir. Nazal polip belirtileri şunlardır;
- Burun akıntısı (Saydam ya da renkli olabilir.)
- Koku ve tat alma duyusunun körleşmesi ya da zaman içerisinde yok olması.
- Baş ağrısı.
- Sinüslerde basınç.
- Burun tıkanıklığı.
- Horlama.
- Boğazda yanma.
- Ağız kuruluğu.
- Geniz akıntısı.
- Burunun içinde bir şeyin hareket ettiği hissi.
- Burun köprüsünde genişleme ve buna bağlı olarak oluşan birbirinden ayrılmış göz yapısı
Nazal polip kendini genellikle ilaçlarla geçmeyen burun akıntısı ile belli eder. Bunun yanı sıra polip dışarıya yakın bir yerde konumlanıyorsa burun deliğinden polipi görmeniz mümkün olabilir.
Nazal Polip Teşhisi Nasıl Yapılır?
Nazal polip belirtilerine sahip olabilirsiniz. Fakat karşılaştığınız durumun nazal polip olup olmadığına doktorunuz karar vermelidir. Doktorunuz burun kanallarını inceleyerek bu teşhisi koyabilir. Bu muayeneyi yaparken ucuna kamera yerleştirilmiş bir alet ile nazal endoskopi yapar.
Bazı durumlarda ise burun kanallarına bakmak için bilgisayarlı tomografi kullanılır.
Nazal Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?
Nazal polip teşhisi konulduktan sonra sıra tedavi sürecine gelir. Hastadaki belirtiler, alerji ya da enfeksiyon durumu, bulgular ve kanal içinde yapılan görüntülemeler tedavi sürecinin nasıl olacağını belirleyen etkenlerdir. Nazal polip için iki çeşit tedavi vardır.
Medikal Tedavi: Nazal polipler genellikle intranazal ve sistemik kortikosteroid isimli tedavi şekli ile tedavi edilebilmektedir. Bu yolla burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi problemler çözülebilir. Alerji ya da nezle gibi durumlarda ise lökotrien antagonistleri ve antihistaminikler ek olarak kullanılan ilaçlardır. Akut sinüzit ataklarında antibiyotiklere başvurulur ve non-steroid amtiinflamatuarlarla dekonjestanlar kullanılır.
Cerrahi Tedavi: Sinüs girişleri tıkandığında sinüslerde drenaj bozukluğu meydana gelir. Bu deformasyon ise enfeksiyon ve inflamasyona neden olabilir. Böyle bir durumda cerrahi tedaviye başvurulabilir. Ayrıca bazı nazal polipler medikal tedaviye cevap vermeyebilir. Bu durumda yine cerrahi tedaviye başvurulur.
Cerrahi tedavi yapılırken endoskopik yöntem kullanılır. Nazal polipe eşlik eden bir durum olup olmamasına göre işlem yapılır. Sadece nazal poliplerin temizlendiği polipektomi ya da duruma göre uygulanabilen genişletilmiş sinüs müdahalesi soruna çözüm olacaktır.
Nazal Polip Hakkında Merak Edilenler
Nazal polipe dair belirtileri, tedaviyi ve teşhis sürecini size aktardıktan sonra bütün sorularınıza cevap verebilmek adına nazal polip hakkındaki soruları bu başlık altında topladık.
1.Nazal Polip Sonradan mı Oluşur?
Nazal polip sonradan oluşan burun etleridir. Doğuştan olanlara nazal polip ismi verilmez. Nazal polip sonradan oluşan etkenlerin yol açtığı bir durumdur.
2.Nazal Polipler Tedavi Edildikten Sonra Yeniden Oluşur mu?
Nazal polip tekrarlayabilen bir durumdur. Özellikle alerjisi olan bireylerde nazal polipin tekrarlama olasılığı yüksektir.
3. Nazal Polipler Kaç Yaşından Sonra Olur?
Nazal polip genellikle yetişkinlerde 20 yaşından sonra görülse de çocuklarda görülme ihtimali de vardır.
4. Nazal Polip Fark Edilir mi?
Nazal polip gözle görülebilir belirtiler ortaya koyabilir. Fakat doğru teşhis için mutlaka doktora gidilmelidir. Nazal polip bazı durumlarda dışarıdan görülebilir.
5.Polipler Nasıl Kümeleniyor? Küçük mü Büyük mü?
Birçok küçük polipin bir arada olduğu kümelenme şekline çok fazla rastlanmaz. Küçük polipler genelde hastaları rahatsız etmeyen oluşumlardır. Belirtilere yol açan polipler büyük poliplerdir. Bu yüzden polipler genelde çok sayıda büyük polipler olarak karşımıza çıkmaktadır.
6. Nazal Polip Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Bu süre hastaya bağlı olarak değişmektedir. Bazı durumlarda septum deviasyonu gibi düzeltmelere ihtiyaç duyulabiliyor. Bu da ameliyatın süresini uzatıyor.
7. Nazal Polip Ameliyatından Sonra Ne Zaman İyileşebilirim?
Nazal polip ameliyatından sonra 2-3 saat içinde taburcu olursunuz. Minimum 3 gün istirahat etmeniz önerilir ve 5 gün içinde günlük hayatınıza dönebilirsiniz.
8. Nazal Polip Ameliyatı Sonrasında Ne Zaman Rahat Nefes Alabilirim?
Hastaya göre değişen sürelerden biri de budur. Bu süre hastanın durumuna göre 15-20 gün arasında değişiklik gösterebilir.
Taş Estetik Cerrahi Merkezi olarak nazal polip ile ilgili hazırlamış olduğumuz blog yazımızın sonu geldik. Bu yazımızda “Nazal polip nedir?”, “Nazal polip nasıl oluşur?”, “Nazal polip belirtileri nedir? ve “Nazal polip tedavisi nasıl yapılır?” gibi belli başlı soruların cevabını verdik. Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz +90 532 056 3693 numaralı telefondan bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Burun estetiği hakkında daha fazla bilgi almak için ise ilgili bağlantıya tıklayabilirsiniz.